SVI wsparliśmy w rozliczaniu projektu badawczego o wartości 22,2 mln zł i pozyskaliśmy kolejną dotację w ramach krajowego programu NUTRITECH I, organizowanego przez NCBR.
Spółka Smart Vegetables Innovations powstała w 2016 r. i jest spółką celową ukierunkowaną na prowadzenie szerokiego zakresu prac dotyczących innowacji żywieniowych – ulepszania technologii produkcji i kreowania nowych produktów spożywczych, które w przyszłości poszerzą asortyment produktowy oferowany przez Grupę Green Factory.
W 2017 r. SVI wraz z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach, rozpoczęła realizację innowacyjnego projektu, którego celem było opracowanie nowej technologii całorocznej uprawy wysokiej jakości sałaty z minimalną zawartością azotanów i azotynów. Kluczowe znaczenie w procesie miały nowoczesne techniki doświetlania LED oraz system NFT (Nutrient Film Technique).
W kolejnych etapach projektu przeprowadzono pilotażowe doświadczenia dotyczące m.in. składu pożywek, cykli nawadniania i wpływu oświetlenia (lampy HPS vs. LED) na wzrost oraz wartość odżywczą wybranych odmian sałaty. W miejscowości Zdunowo, w powiecie płońskim, powstał nowoczesny obiekt szklarniowy o powierzchni 1,5 ha, wyposażony w system LED, rynny NFT, pomieszczenia do kiełkowania i chłodnie.
Zastosowana w projekcie technologia nie tylko podnosi jakość uprawianej sałaty, ale także znacząco ogranicza wpływ produkcji na środowisko. Dzięki systemowi zamkniętego obiegu i precyzyjnemu zarządzaniu parametrami uprawy, możliwe jest ograniczenie zużycia wody nawet o 75% w porównaniu do tradycyjnych metod. To szczególnie istotne w kontekście coraz większych wyzwań związanych z dostępnością zasobów wodnych. Optymalne warunki wzrostu roślin idą w parze z oszczędnością energii – system umożliwia wykorzystanie jednostki kogeneracyjnej, która jednocześnie produkuje prąd i ciepło, zapewniając energooszczędne funkcjonowanie całego obiektu.
Od strony opisu założeń badawczych projekt SVI o wartości budżetu 22,2 mln zł składa się w jedną spójną całość. Tylko Zespół projektowy SVI i wspierający go Zespół Działu Wdrażania i Realizacji Projektów GRUPY4 wiedzą, jak dużej pracy, dbałości o szczegóły i konsekwentnego trzymania się harmonogramu wymagał. W ramach współpracy z SVI GRUPA4 realizowała obsługę systemu SL2014, przygotowywanie harmonogramu płatności, wniosków o płatność oraz wniosków o zmiany, które niejednokrotnie wymagały dziesiątek konsultacji z pracownikami NCBR.
GRUPA4 zajęła się formalnościami a Zespół SVI mógł koncentrować się na kolejnych innowacyjnych projektach dla przyszłości rolnictwa, które musi być zrównoważone, efektywne i bezpieczne dla konsumentów.
I kiedy na przełomie października i listopada 2022 r. kończyliśmy wspólnie rozliczanie jednego projektu, już w grudniu 2022 r. szansę zawalczenia o uznanie Zarządu SVI otrzymał Zespół projektowy GRUPY4, którego zadaniem było przygotowanie skutecznego wniosku w ramach rządowego programu „NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu”.
W przedmiotowym konkursie przygotowaliśmy projekt, którego przedmiotem było opracowanie innowacyjnej technologii podwyższania poziomów zawartości związków bioaktywnych w sałatach – antyoksydantów, takich jak: polifenole, karotenoidy czy witamina C, które wykazują wysoką (szczególnie polifenole) aktywność przeciwutleniającą.
W wyniku jego realizacji, opracowana została technologia pozwalająca na pierwsze w Polsce wytwarzanie sałaty hydroponicznej, bez wykorzystania nawozów mineralnych, której praktycznym rezultatem będzie możliwość projektowania poziomów związków biologicznie aktywnych w przedziałach charakterystycznych dla tzw. „superfoodów”.
Aplikacja zakończyła się sukcesem i w ten sposób oba działy GRUPY4 dowiodły swojej skuteczności. Tak wyglądała ta nietypowa dla firm doradczych historia współpracy z klientami – od rozliczenia jednego projektu do napisania nowego.
SVI o GRUPIE4:
„GRUPA4 to nasz zaufany, wieloletni partner biznesowy, który wspiera nas m.in. w procesach aplikowania o bezzwrotne środki finansowe na nowe, innowacyjne przedsięwzięcia, czy późniejszej ich realizacji i rozliczaniu”.
Wartość dotacji: 4,65 mln zł
