Start naboru
Koniec naboru
Dowiedz się więcej
NUTRITECH II
Rządowy program, którego celem jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030, poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju.
Kto może otrzymać dofinansowanie?
Do konkursu mogą przystąpić konsorcja, w skład których wchodzą jednostki naukowe oraz mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa, przy czym:
- w skład konsorcjum wchodzi co najmniej jedno przedsiębiorstwo MŚP oraz co najmniej jedna jednostka naukowa;
- liderem konsorcjum musi być przedsiębiorstwo;
- w skład konsorcjum mogą wchodzić maksymalnie 4 podmioty;
- udział kosztów kwalifikowanych przedsiębiorstwa MŚP lub przedsiębiorstw MŚP w całkowitych kosztach kwalifikowanych projektu wynosi minimum 40%.
Jakie koszty mogą być dofinansowane?
Dofinansowane mogą zostać między innymi:
- koszty wynagrodzeń wraz z pozapłacowymi kosztami pracy osób zatrudnionych przy realizacji projektu – kierownika B+R, personelu B+R i personelu technicznego;
- koszty podwykonawstwa – zlecenia stronie trzeciej części merytorycznych prac projektu;
- koszty aparatury naukowo-badawczej i innych urządzeń służących celom badawczym;
- koszty wiedzy technicznej i patentów zakupionych lub użytkowanych na podstawie licencji;
- koszty amortyzacji – odpisów amortyzacyjnych z tytułu spadku wartości aparatury;
- koszty materiałów, środków eksploatacyjnych i podobnych produktów ponoszone bezpośrednio w związku z realizacją merytorycznego celu projektu.
Jaka może być wysokość dofinansowania?
Jednostki naukowe mogą liczyć na 100% dofinansowania badań przemysłowych i prac rozwojowych a przedsiębiorcy MŚP do 80% na badanie przemysłowe, do 60% na eksperymentalne prace rozwojowe i 100% na prace przedwdrożeniowe w ramach pomocy de minimis (maksymalnie 300 tys. euro).
Dlaczego GRUPA4?
W pierwszej edycji konkursu NUTRITECH pozyskaliśmy ponad 4,5 mln zł bezzwrotnej dotacji dla spółki Smart Vegetables Innovations Sp. z o.o. na realizację projektu w wyniku którego, opracowana zostanie technologia pozwalająca na pierwsze w Polsce wytwarzanie sałaty hydroponicznej, bez wykorzystania nawozów mineralnych. Zadzwoń, napisz do nas – zapraszamy na bezpłatną konsultację poświęconą szczegółom konkursu.
Załączniki:
Co jeszcze warto wiedzieć?
- minimalna wartość kosztów kwalifikowalnych: 2 mln zł;
- maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych: 20 mln zł;
- alokacja konkursu: 60 mln PLN.
Zakres tematyczny konkursu:
T.1 Nutrigenomika i Biomedycyna jako narzędzie wspierające walkę z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi (m.in. chorobami dietozależnymi).
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- opracowanie innowacyjnych rozwiązań dietetycznych bazujących na badaniach biomedycznych, w tym nutrigenomicznych, medycynie personalizowanej oraz analizie żywieniowych czynników ryzyka pozwalających na redukcję zapadalności na choroby dietozależne;
- wiarygodne i oparte na faktach naukowych narzędzia pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne;
- rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych i ich wpływ na indywidualne plany żywieniowe, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych;
- produkty wykorzystujące różnice metaboliczne uwarunkowane genetycznie oraz środowiskowo, jako składnik indywidualnych planów żywieniowych wpływających na zmniejszenie częstości chorób cywilizacyjnych.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
T.2 Żywność w leczeniu i zapobieganiu chorobom.
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- nowoczesne rozwiązania żywieniowe np. produkty, technologie, oparte o najnowszą wiedzę naukową, w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi;
- innowacyjne dostępne cenowo produkty żywieniowe między innymi dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie rekonwalescencji pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych;
- zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób np. onkologicznych, metabolicznych, endokrynologicznych, gastroenterologicznych;
- rozwiązania pozwalające na poprawę stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w substancje bioaktywne o określonym działaniu prozdrowotnym obecne w produktach żywnościowych;
- nowoczesne produkty oparte o różnorodne kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego, mające zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne uzasadniające ich stosowanie w działaniach profilaktycznych, prewencyjnych, a także w dietoterapii.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
T.3 Aspekty technologiczne i gospodarcze prawidłowego żywienia
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- powrót do natury – opracowanie rozwiązań pozwalających na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych oraz zachowaniu bioróżnorodności i ochrony ekosystemów;
- opracowanie innowacyjnych produktów i rozwiązań dotyczących prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka;
- opracowanie innowacyjnych technologii do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo;
- rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności;
- rozwiązania umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej np. unifikacja i dostępność składu, wdrażanie inteligentnych etykiet znakowania żywności, kontrola składu żywności zgodnie z normami UE;
- narzędzia pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.